BPM import bepalen

Iedereen kent het begrip BPM eigenlijk wel. Maar weinig mensen echter weten dat het staat voor Belasting personenauto’s en motorrijwielen. Het is een belasting die je als autobezitter moet betalen. Maar ook motorbezitters en eigenaren van campers, quads en motorscooters ontkomen niet aan deze door de overheid opgelegde belastingplicht.

Let op!

Als je van plan bent om een auto te importeren, dan is het goed om te weten dat ook hier de BPM om de hoek komt kijken. Wat verder helemaal goed is om te weten is dat je zelf verantwoordelijk bent voor de aangifte van deze belasting. Als je een gebruikte auto koopt en importeert, dan betaal je niet het volledige bedrag aan belasting. Je mag dan namelijk een bepaald percentage aan afschrijving aftrekken, waardoor het te betalen bedrag aan belasting lager wordt.

Natuurlijk kun je je door de Belastingdienst laten informeren over hoe je de BPM over jouw geïmporteerde auto berekent. De Belastingdienst echter rekent, zo wijst de praktijk uit, lang niet altijd in jouw voordeel. Hierdoor kan het zijn dat je teveel belasting betaalt en dat kan uiteraard nooit en te nimmer de bedoeling zijn.

Belastingformules zijn aan verandering onderhevig en dit is dus ook het geval bij het bepalen van de te betalen BPM. Wees er altijd zeker van dat je de juiste en meest actuele formule hanteert. Anders doe je of jezelf tekort of je kan te maken krijgen met een naheffing. Je begrijpt dat beide niet iets is waar je op zit te wachten. Zie ook deze tips om de bpm van de import auto op gunstige wijze te berekenen.

BPM bepaling in een notendop

Vanzelfsprekend heb je de originele autopapieren nodig van de auto die jij wil importeren. Wat verder noodzakelijk is, is de volledige lijst van opties van de betreffende auto. Daarnaast is het van belang dat je weet wat de gecombineerde CO2 uitstoot van de auto is. Met onder andere deze gegevens bepaal je de cataloguswaarde van de auto. Door middel van de cataloguswaarde bepaal je de “bruto BPM”, wat niets anders is dan het bedrag dat je zou moeten betalen als de auto nieuw is. Is de auto jonger dan drie maanden, dan wordt deze als nieuw gezien. Is de auto ouder, dan kun je gebruik maken van een afschrijvingsregeling, zoals hierboven al eerder genoemd. Hier kun je verschillende afschrijvingsregelingen voor gebruiken. Op de site van de Belastingdienst staan verschillende tabellen met betrekking tot afschrijven op de BPM. Op deze sterk vereenvoudigde manier bereken je de BPM.

Je kunt dit soort berekeningen ook uitbesteden aan gespecialiseerde bedrijven.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *